Valbo (3)

Ishallen i Valbo invigs år 1999.

Per Falkenström

Del 3: Bristen av isytor blir mer påtaglig i distriktet

Här är del tre i vår serie där vi vänder blicken och tittar tillbaka på vad som hänt på distriktsnivå under de senaste 75 åren. Denna del handlar om slutet av 90-talet.  

14 november 1998 firar Gästriklands Ishockeyförbund 50 år och detta uppmärksammas med en jubileumsskrift och en fest.  

Året efter i april vinner Brynäs IF sitt tolfte SM-guld. Gästriklands distriktslag slutar trea i TV-pucken. GGIK blir bästa förening vid Hockeyns dag med fyra segrar.  

I distriktet blir bristen på istider mer påtaglig i takt med att antalet spelare når rekordnivåer samt att antalet föreningar ökar. Under säsongen 1998/1999 tas beslut om att de yngsta lagen i serierna ska ha domarvärdar. Detta för att förbättra klimatet runt och omkring matcherna. Domarvärdarnas uppgift är att vara förlängda armen mellan tjänstgörande funktionärer och lagen. Projektet faller väl ut och domarvärdar blir obligatoriskt för ungdomslagen några år senare.  

14 december 1999 invigs Valbo ishall, vilket öppnar nya dörrar för ishockeyn i Valbo. Säsongen 1999/2000 tar sig Strömsbro IF till pojk-SM-final men i finalen blir AIK för svåra och Strömsbro får nöja sig med ett silver.  

Efter mycket kämpade stod äntligen ishallen i Valbo klar. 

Hockeyns dag fortsätter att växa och spelas nu under två dagar. Förbundet har vid början av 00-talet två anställda varav en är subventionerad av en arbetsmarknadspeng.  

Nästa tillbakablick publiceras söndag 28 maj och då koncentrerar vi oss på vad som hänt i början av 00-talet!

Texten är hämtad från jubileumsskriften från 60-årsjubileet. Notera att texten är omskriven och förkortad. 

Hanna Södergren 23-05-21